29 Mart 2024
Son Guncelleme Tarihi: 27 Eylül 2020

Çocuğu Olana 1300 TL Yardım (Başvuru ve Şartlar)

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuğu olan annelere 1300 TL’ye kadar yardım ediyor. Peki çocuk yardım parası nasıl alınır? Çocuk yardım parası başvurusu nasıl yapılır? 1300 Tl yardım başvuru formu. E-devlet çocuk yardımı başvurusu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, doğum yardımı uygulaması kapsamında 83 bin anneye toplamda 36,7 milyon TL ödeme yapacaklarını açıkladı.

Çocuk yardım parası ile ilgili başvuru sorgulamaları E-devlet üzerinden online olarak takip etmek oldukça kolay olmaktadır. Sahip olmanız gereken E-devlet şifresi ve kimlik doğrulaması ile sisteme giriş yaparak sorgulama işleminizi hızlı bir şekilde yapabilirisiniz. Doğum yardımı başvurusu e-devlet üzerinden yapılabiliyor. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu ekranından başvuru gerçekleşebiliyor. 

Ödeme Tutarları
* Mayıs 2015 tarihinden sonra ilk çocuğunu dünyaya getiren annelere 300 TL çocuk parası ödenir.
* Anneler Mayıs 2015 tarihinden sonra ikinci çocuklarını dünyaya getirirlerse bu defa ödeme 400 TL olarak yapılır.
* Eğer anneler 3 veya daha fazla çocuk sahibi olmuş ise ödenen rakam 600 TL oluyor.
Yukarıda yer alan ödeme tablosuyla 3 çocuk sahibi olmuş olan anneler toplamda 1300 TL çocuk parası ödemesi alırlar. 

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’nin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri‘ne yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

ÇOCUK PARASI DESTEĞİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Çocuk parası desteğinden yararlanmak için uyulması gerekli olan koşullar ilgili bakanlık ve kurumun ortaklaşa çalışması sonucu düzenlenmiştir.

* Anne veya babanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması gerekir.
* Doğumun mutlaka 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra ve sağ olarak gerçekleştirilmesi şarttır.
* Çocuk parası desteğinin miktarının belirlenmesinde ise 15 Mayıs 2015 tarihinden önce gerçekleşen doğumlar dikkate alınmaz.
* Çocuk parası desteğinden yararlanmak için canlı olarak gerçekleşen doğumun sonrasında bebeğin Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS) kayıt ettirilmesi istenir. Kayıt işleminin ardından annelerin resmi başvurularını iletmesi şarttır.
* Annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması durumunda çocuk parası için babaların başvuruları dikkate alınır.
* Çocuk parası hiçbir vergi ve kesintiye uğramaz ve kişilerin borcunun bulunması durumunda haczedilmesi söz konusu olmaz.
* 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra evlat edinilen çocuklar için daha öncesinde çocuk parası yardımı alınmamış ise başvurulması halinde destek alınabilir.
* 15 Mayıs tarihinden önce evlat edinilen çocuğun haricinde bu tarihten sonra doğan ilk çocuk, ikinci çocuk olarak kabul edilir. Çocuk parası ödemesi ikinci çocuk bazında değerlendirilir.

4 thoughts on “Çocuğu Olana 1300 TL Yardım (Başvuru ve Şartlar)

  • Fadime

    Merhaba ben iki çocuk annesi boşandım kirada oturuyorum kiramı ödeyemiyorum ev sahibi mahkemeye verdi sizden maddi manevi destek talep ediyorum saygılarımla

    Yanıtla
  • 4 tane çocuğum var biri okla hidiyoru çok zor durumdayım eşim calişamıyor girdiyi işten cikarlfi gecnemiyoruz her turlu yardıma itiyacım var sizden yardim istiyorum

    Yanıtla
  • Ben üç çocuk annesiyim büyük oğlum böbrek yetmezliği hastası bir tane böbreğini aldık diğer böbreği de tam çalışmıyor ilaçlar sayesinde ama ilaçları pahalı olduğu için alamıyorum sizden para yardımı istiyorum

    Yanıtla
  • Ali kemal

    4 çocuğumla kiradayım çocuklarımın 3 tanesi öğrenci diğeri 4 yaşında maddi durumum yok her türlü yardıma çok ihtiyacım var iletim dikkate alınmasını rica ediyorum saygılarımla

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir