28 Mart 2024
Son Guncelleme Tarihi: 16 Ekim 2020

Atatürk İle İlgili İzmir’de Görülmesi Gereken En İyi 10 Yer

İzmirlilerin, Türkiye’nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar çok sevdiğini, Mustafa Kemal Atatürk’ün de İzmir’i ve İzmirlileri ne kadar çok sevdiğini biliyoruz. Ayrıca Atatürk’ün İzmir’de o kadar çok anısı var ki…

Eğer daha önce ziyaret etmediyseniz veya tekrar ziyaret etmek isterseniz diye sizler için, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili 10 yer ve anıtı sizler için listeledik. Umarız beğenirsiniz. Yorum yapmayı veya sizin de bildiğiniz yerler varsa yazmayı unutmayınız.

Şu da İlginizi Çekebilir: İzmir’de Sonbaharda Gezilecek En iyi 12 Yer

1) İzmir Atatürk Anıtı

Konak Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve Milli Mücadele’yi temsil etmek için İzmir Valiliği ve Belediye tarafından 1932’de İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan bu anıt heykeli mutlaka görmelisiniz.
Anıt, koyu kırmızı renkli Afyonkarahisar mermerinden bir kaide üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri!” emrini verdiği anı betimleyen atlı bronz heykelden oluşur. Kaidenin üç cephesinde “Kurtuluş Savaşı ve Zafer” konulu bronz kabartma vardır.

2) Atatürk Maskı

Atatürk Maskı, İzmir’in Buca ilçesinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün beton kabartması olan heykeldir. Yapımına 2006’da başlanan heykel, ₺4,2 milyon maliyetle 2009’da tamamlandı. 42 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek heykeli olup dünyada ise kabartma heykeller arasında büyüklük bakımından onuncu sıradadır. Heykelin sol alt köşesinde Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözü ve imzası kabartma olarak yer almaktadır.

3) İzmir Atatürk Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye’nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941’de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyaları sergilenmektedir. Müze olmadan önce, Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir süre ev olarak kullandığı bu müzeyi tarih ve Cumhuriyet aşıklarının mutlaka ziyaret etmesi gereklidir.

Şu da İlginizi Çekebilir: İzmir’de Mutlaka Gitmeniz Gereken Ücretsiz 12 Müze

4) Uşakizade Köşkü

Uşakizade Köşkü, Uşakizade Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe’de 1860 yılında yaptırılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, beş kez konuk olduğu Uşakizade Köşk’ünde toplam 91 gün kalmıştır. İzmir’in Kurtuluşu, Zübeyde Hanım’ın vefatı gibi öenmli olaylara tanıklık etmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Uşakizade Köşk’ü, 14 Eylül 1922 – 29 Ocak 1923 arasında “Başkomutanlık Karargâhı” olmasının onurunu günümüzde de yaşamaktadır.

5) Latife Hanım Köşkü Anı Evi

Köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın ailesine ait olup, annesi Zübeyde Hanım’ın da son günlerini yaşadığı yer olması nedeniyle ayrı bir değer taşımaktadır. Karşıyaka ilçesinde bulunan Latife Hanım Köşkü yeniden restore edilerek, 2008 yılında anıevi olarak hizmete açıldı. Aslına uygun olarak restore edilen anıevinde; Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri bulunmaktadır.

6) Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi

Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın ismini taşıyan ve hem müze hem de denizciliğin anlatıldığı eğitim merkezi olarak Mart 2014’te İzmir’de hizmete açılan müze gemidir. 1987 yılında Şehir Hatları adına inşa edildi ve uzun yıllar İstanbul Boğazı’nın iki yakasında yolcu taşımacılığı yaptı, görevini tamamlayınca Zübeyde Hanım’ın kabrinin bulunduğu Karşıyaka sahiline demirledi. Motorları yenilenen ve tüm aksamları elden geçirilen gemi istendiği takdirde kıyısı olan başka illere de gidebilme kabiliyetine sahiptir.

Şu da İlginizi Çekebilir: İzmir’de Manzara İzlemek İçin 19 Muhteşem Yer

7) İzmir TCDD Müze ve Sanat Galerisi Müzesi

Müze binası, 1800’lü yıllarda Alsancak’ta bir koloni halinde yaşayan İngiliz tüccarlar tarafından ticari emtia deposu olarak yaptırılmıştır. 1990 yılında Müze ve Sanat Galerisi olarak düzenlenmiştir. 2002-2003 yıllarında gerçekleştirilen son restorasyonla da üst katı tümüyle galeri, alt katı ise müze olarak yeniden düzenlenerek, ziyaretçilerimizin hizmetine açılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt içi gezilerinde kullandığı dokuz vagondan oluşan “Beyaz Tren”in vagonlarından biri İzmir Alsancak Garında sergilenmektedir.

8) Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı

İlk hali 1972 yılında inşa edilen Karşıyaka’nın simgesi Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı 2018 yılında yeniden yapılarak boyu 41.7 metreye yükseltildi. 7 bin metrekarelik Anayasa Meydanı içinde yer alan Anıt, dikit plakaları sarmalayan bronz bir kuşaktan oluşmaktadır. Bronz kuşak üzerinde Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve çeşitli meslek dallarında uğraş veren Türk kadınını simgeleyen kabartma figürler yer almaktadır. Anıt’ın alt kısmında ise, Cumhuriyet tarihine yön veren kadınların ölümsüzleştirildiği Kadına Saygı Müzesi bulunmaktadır.

9) Cumhuriyet Ağacı

1997’den itibaren deniz dolgusu ile genişletilen Kordon üzerinde 2000’de Gündoğdu Meydanı oluşturuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, meydana bir anıt yapılması için heykeltıraş Ferit Özşen ile anlaştı. 2003’te tamamlanan anıt, aynı yıl cumhuriyetin ilanının 80. yıl dönümü olan 29 Ekim’de açıldı. Cumhuriyet Ağacı, 8,5 m yüksekliğinde mermer kaplı bir kaide ve bu kaidenin üzerine yerleştirilmiş on atlının betimlendiği bakır bir heykelden oluşmaktadır. Toplam uzunluğu 13,5 metre olan anıtın kaidesinde Hitit, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerini ve cumhuriyetin kuruluşunu anlatan kabartmalar ve yazılar yer almaktadır.

10) İlk Kurşun Anıtı

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir’de Konak Meydanı’na 1974 yılında dikilmiş anıttır. Yüksek bir podyum üzerinde granit kaidede Hasan Tahsin bir elinde bayrak diğer elinde de silahı ile tasvir edilir. Kaidesi Mimar Harmi Hotan, anıt heykeltıraş Turgut Pura tarafından yapılmıştır. Mermer kaplı kaidenin iki yanında Kurtuluş Savaşı’nda halkın verdiği mücadeleyi anlatan sahneler yer alır.

Şunlar da İlginizi Çekebilir:
Ege Bölgemizde Ziyaret Edebileceğiniz 9 Milli Park
Ege Bölgesi’ndeki Önemli 13 Kutsal Mekan

BONUS: Atatürk ve İsmet İnönü Heykeli

Kültürpark’ın simge yapılarından, 1993 yılında şu anki yerine konulan Atatürk ve İsmet İnönü heykeli Heykeltraş Tankut Öktem tarafından yapılmıştır.


En Çok Arananlar: İzmir Atatürk Araştırma Hastanesi, İzmir Atatürk Heykeli, Atatürk Marşı, İzmir Atatürk Sağlık Meslek Lisesi, İzmir Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Stadı, Atatürk Anadolu Lisesi, İzmir Atatürk Mahallesi, İzmir Atatürk Heykelleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir