29 Mart 2024
Son Guncelleme Tarihi: 26 Aralık 2019

Karaburun’da Bir Senenizi Geçirmek İçin 13 Neden


KARABURUN’DA BİR SENENİZİ GEÇİRMEK İÇİN 13 NEDEN

Özellikle çevre dostlarına ve yöre halkına destek olmak isteyen vatandaşları eğlendirecek çeşitli etkinlikler sunan Karaburun’da bir senenizi doya doya geçirebilmeniz için düzenlenen etkinlikleri sizler için listeledik.

Karaburun Levrek Avı Yarışması (Ocak Ayı İlk Hafta – Mordoğan)

Mordoğan’da düzenlenen bu yarışmada yüzlerce balıkçı hem hünerleri gösteriyor hem de daha çok balık tutabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Üstelik etkinlik gece düzenlendiğinden dolayı yakılan ateş, çalınan müzik, verilen ödüller ve yeni arkadaşlıklar olaya bambaşka bir eğlence katıyor. Tüm deniz severlerin katılmasını tavsiye ederiz

Nergis Festivali (Ocak Ayı İkinci Hafta – Karaburun)

Aslında yerel üreticiye destek olması sebebiyle başlatılan bu festival hem bilmeyenlere nergis çiçeğini tanıtıyor hem de eğlenmek ve değişik bir duygu yaşamak isteyen vatandaşlara fırsat veriyor. Renkli görüntülere sebep olan bu festivalde üreticiler kendi yetiştirdikleri nergisleri tanıtıp satarken aynı zamanda da müzik grupları festivale katılanlarının kulağının pasını artırıyor.

Karaburun Nergis Festivali’nin tarihi açıklandı. Ayrıntılar için tıklayın..

Yöresel Yemek Yarışması (Nisan Son Hafta – Eski Mordoğan Köyü)

Mordoğanın birbirinden leziz yöresel yemeklerinin tanıtıldığı bu festival yeni tatlar denemek ve yeni insanlarla tanışıp eğlenmek için mükemmel bir fırsat. Ayrıca sizde hünerinizi gösterip yeteneğinizi sergileyebilirsiniz.

Hıdrellez Şenlikleri (Mayısın İlk Haftası – Karaburun, Mordoğan)

Soğuk havaların artık bittiğinin ve baharın geldiğinin habercisi olan hıdrellez şenlikleri için bu seferlik bir değişiklik arıyorsanız Mordoğan sizin için unutulmaz bir hatıra olabilir. Kaçırmayın.

Denizle Buluşma Şenlikleri (Mayıs İkinci Hafta – Mordoğan)

Her sene geleneksel olarak düzenlenen Mordoğan’da ki bu şenlik çerçevesinde nesli tükenmekte olan pek çok yavru balık türü denize bırakılır, bölge sakinleri ve konuklar denizin çevresini ve denizin dibini temizler, çıkartılan atıklar sergilenerek gözler önüne serilir. Ayrıca denizler ile ilgili belgeseller, filmler, sunumlar ve müzik dinletileri de şenlik çerçevesinde yer alır. Çevre dostu bu şenlikte balık tutma yarışması da düzenlenir ki bu da tamamen bilinçli bir şekilde yapılır. Yani tüm çevre dostlarının katılması gereken bir etkinliğe katılmak istiyorsanız bu şenlik tam size göre.

Kabotaj Bayramı (1 Temmuz – Karaburun Bodrum Plajı)

1 Temmuz Denizcilik ve kabotaj Bayramı vesilesiyle düzenlenen bu etkinlikte kutlamalar denize çelenk bırakılmasıyla başlar. Ardından çeşitli kategorilerde yüzme yarışları, tekne yarışları ve yelken yarışları düzenlenir. renkli görüntülere sebep olan bu etkinliklere çok sayıda yerli ve yabancı turist katılır.

Kırkım Şenliği (Temmuz İlk Hafta – Kavaklıyıkuyu Mevki)

İzmir’imizin Karaburun ilçesine özgü kıl keçisini tanıtmak ve korumak amacıyla düzenlenir. Etkinlikte yüzyıllar öncesine dayanan kırkım işleminin imece usulüyle yapılması geleneği yaşatılmaya çalışılır. Üreticilere yönelik seminer ve eğitimler verilir. yöreye özgü keçi sütü ve peynir çeşitleri tanıtılır, üreticilerde ürünlerini satışa sunar. Böylece yerel halka da destek olunur.

Köyde Festival (Temmuz Son Hafta – Bozköy)

Bozköy’de düzenlenen “Köyde Festival” etkinleri İİB’nin de katkıları ile düzenlenir. Etkinlikler kapsamında birçok sanatçı Karaburun sakinleri ile buluşur ve eğlenceli görüntülere sahne olur.

Üzüm Şenliği (Ağustos İkinci Hafta – Kösedere)

Kösedere köyünde düzenlenen Üzüm Şenliği çerçevesinde üzüm yarışmaları düzenlenir. Yarışmanın sonunda üzüm güzeli seçilir. Festival kapsamında birbirinden lezzetli üzümleri tadabilir, ardından da satın alıp üreticiye destek olabilirsiniz.

Börklüce Şiir Günleri (Ağustos Son Hafta – Karaburun)

Börklüce Şiir Günleri programı kapsamında şiir dinletileri, konserler, sinevizyon gösterimleri ve konuşmalar yer alır. Şeyh Bedrettin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal gibi yerel kahramanların tanıtılması amaçlayan bu etkinliklere yerli ve yabancı birçok şair katılıp şiirlerini sunarlar.

Mordoğan ve Karaburun Kurtuluş Günleri ( 16/17 Eylül – Mordoğan/Karaburun)

16 Eylül’de Mordoğan’ın ve 17 Eylül’de Karaburun’un düşman işgalinden kurtarilması nedeniyle düzenlenen şenliklerde önceliklere Kurtuluş Savaşı kahramanları anılır. Daha sonra yöresel dans gösterileri düzenlenir. Ardından da müzik dinletilerine sahne olunur. Bu iki gün boyunca meydanlar renkli görüntülere sahne olur.

Mandalina Festivali (Kasım Ayı İlk Hafta – Küçükbahçe)

Karaburun ilçemizin o leziz mandalinasının korunması, duyurulması ve üretiminin sağlanması amacıyla düzenlenen bu şenlikte, mandalinadan yapılan çeşitli ürünler etkinliğe katılan vatandaşların beğenisine sunulur. Senliğe katılanlar ve özellikle çocuklar bahçelere girip kendi elleriyle mandalina toplayıp eğlenirler. Yapılan ürünler satışa sunulup yöre halkına destek olunur. Program sonucundan en iyi mandalina yarışması yapılıp, üreticilere hediyeler verilir. şenliğe katılan konuklara yöresel yemeklerden ikram edilir.

Siz hangi etkinliğe bu tam benlikmiş dediniz ? 🙂 Yorumlarınızı bekliyoruz..

One thought on “Karaburun’da Bir Senenizi Geçirmek İçin 13 Neden

  • Mithatturan

    Bu etkinliklerin bir iki tanesine gittim mutlu oldum bölgenin daha fazla daha iyi tanıtılması gerekir diye düsünüyorum etkinliklere yöre halkından başka çevre il ve ilçelerin ilgi göstermesi bölge ekonomisini canlandırır belediye bu konuda zayıf kalıyor . Birde yerel halkın bunu istemesi ve arzu etmesi gerekiyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir