27 Temmuz 2024
Son Guncelleme Tarihi: 29 Haziran 2024

İlaç Parası Nasıl Geri Alınır? SYDV İlaç Katılım Payı Başvurusu

Eczaneden aldığınız ilaçlar için ödediğiniz paraları geri alabileceğinizi biliyor muydunuz? Aile Bakanlığıyla artık bu mümkün. İlaç parası nasıl geri alınır 2024, SYDV ilaç katılım payı başvurusu nasıl yapılır, sosyal yardımlaşma ilaç parası iadesi e-devlet, yeşil kart, engelli, emekli ilaç parası sorgulama detaylarını Ege Etkinlik sitemizden inceleyebilirsiniz.

Günümüzde kronik hastalığı olanlar veya sürekli ilaç kullanması gereken kişiler için ilaç masrafları önemli bir ekonomik yük demektir. Neyse ki artık eczanelere ödediğiniz ilaç paralarını geri alma imkanınız bulunmaktadır. İlaç katılım payı olarak geçen bu ödemeleri geri alma işlemlerini sizler için anlattık.

İlaç Katılım Payı Nedir?

SGK tarafından karşılanan ilaçların bir kısmı için katılım payı ödemeniz gerekir.

Katılım payı, ilacın türüne ve fiyatına göre değişmektedir.

Katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişilerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastane, ilaç, reçete ve optik vb. ihtiyaçları için ödemiş olduğu tutardır.

Katılım payını devlet ödememektedir ve kişi kendi cebinden eczane üzerinden ödeme yapmaktadır.

İlaç Parasını Kimler Geri Alabilir?

İlaç katılım payı iadesi veya ilaç yardımı almak isteyenler oturduğu il ve ilçede ikameti bulunması gerekmektedir.

Hanede yaşayan bir kişinin yeşil kartlı olması gerekmektedir.

Bu yeşil kartlının bakmakla yükümlü olduğu eş, evli olmayan çocuk, yaşlı anne ve babayı kapsamaktadır.

Ailenin müracaat tarihinden itibaren geçerli olan asgari ücretin altında geliri olması gerekmektedir.

Akrabalık bağı bulunsun veya bulunmasın aynı hanede içerisinde ikameti bulunan kişiler içinde ilaç parası iadesi alınabiliyor.

Sadece hastaneden almış olduğunuz reçeteli ilaçlar için ödediğiniz katkı paylarının para iadesini alabilirsiniz.

Son iki yıla ait aldığınız ilaçların para iadesini toplu bir şekilde alabilirsiniz.

e-Devlet İlaç Parası Sorgulama

Bu zamana aldığınız hangi ilaçlara katılım payı ödediğinizi merak ediyorsunuz değil mi? Öyleyse bunun cevabını hemen verelim.

Eczaneye ödediğiniz ilaç paralarını e-devlet yöntemiyle öğrenebilir ve ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.

İlaç parası sorgulaması yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/muayene-katilim-payi-sorgulama linkine tıklayın ve e-devlet şifreniz ile sisteme girdikten sonra açılan ekrandan aldığınız ilaçları ve ne kadar katkı payı ödediğinizi öğrenebilirsiniz.

katılım payları bu kapsamdaki kişilerin talepleri halinde, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik (SYDT) Kanunu hükümlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarınca kendilerine yapılan geri ödemedir.

İlaç Parası İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi hastaların ilaç masraflarını hafifletmeye yönelik geri verilecek ilaç paralarının iadesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılmaktadır.

İkametinizin bulunduğu ilçedeki Kaymakamlık binasına giderek SYDV üzerinden ilaç parası iade başvurusu yapabilirsiniz.

Sistemde isminizin çıkması ve kullandığınız ilaçlarınızın e-devlet sistemi üzerinden görünmesi için ikametinizin bulunduğu yerde başvuru yapmanız önemlidir.

İlaç Parası Başvurusuna Evrak Götürmeli miyim?

İlaç katılım payı ödemesi için başvuru yapmak isteyen yeşil kartlı bireylerden herhangi bir belge veya evrak talep edilmemektedir. Sadece kimliğinizle birlikte ikamet ettiğiniz il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına müracaat etmeniz yeterlidir.

Hangi İlaçlar için Katılım Payı Ödemesi Yapılıyor?

Kronik rahatsızlığı ve sürekli ilaç kullanmakta olan hastalara yönelik yapılan ödemeler hangi ilaçlar için geçerli olduğu merak edilmektedir. Hastaneye gittiğinizde doktorun size yazmış olduğu reçeteli tüm ilaçlar için geri ödeme alabilirsiniz. Sadece eczaneden ücretli olarak aldığınız ilaçlar için ödeme yapılmaz.

Başvurulardan haberdar olmak için INSTAGRAM hesabımızı takip edin.

3.4/5 - (5 votes)

One thought on “İlaç Parası Nasıl Geri Alınır? SYDV İlaç Katılım Payı Başvurusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir