Son Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2020
Bu sene 17.si gerçekleşecek olan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 17 Ağustos ve 17 Eylül tarihleri arasında, Muğla Gümüşlük’ün çeşitli yerlerinde düzenlenecek. Biletler Biletix’te..
Türkiye’nin ilk yeşil festivali 17 Ağustos’ta Gümüşlük’te başlıyor!
Tüm enerjisini güneşten alan festival, bu yıl konserlerin yanı sıra açık hava film gösterimleri ve sergilere de yer veriyor. Yine dopdolu programıyla sanat severlerle buluşuyor. Gülsin Onay sanat danışmanlığında ve Eren Levendoğlu sanat yönetmenliğinde yapılan 17. Festival, 17 Ağustos’dan 17 Eylül’e kadar devam edecek. Dünyaca yaşadığımız bu zor zamanlarda ‘’iyi şeyler de oluyor!’’ demek için hepinizi bekliyoruz.
Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, ilk defa 2004 yılında Bodrum’un tarihi değerleriyle öne çıkan şirin balıkçı kasabası Gümüşlük’te düzenlendi ve o günden beri de her yıl yazın en güzel akşamlarında klasik müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.
2004 yılında Piyanist Eren Levendoğlu, ve Piyanist Gülsin Onay’ın önderliğinde, küçük çapta bir piyano festivali olarak, tarihi mekân Eklisia’da başlayan serüven, bir sonraki yıl uluslararası müzik festivali sıfatıyla yoluna devam etti.
Her yıl yaz mevsiminde 1,5 ila 2,5 aylık bir dönemi kapsayan festival, yurdumuz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, birbirinden değerli müzisyenleri çatısı altında konuk ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun soluklu ve kapsamlı festivalleri arasında yer alan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, her yıl 20 ila 30 civarında konser ve gösteriyle bugüne kadar 300 civarında etkinliğe ev sahipliği yaptı. 400 yıllık bir tarihe sahip Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleştirilen konserleri her yıl 10 – 15 bin civarında konuk izleme olanağı buldu. 10. yılda artan talepleri karşılamak ve daha çok izleyiciyle buluşmak amacıyla Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı, yine Gümüşlük beldesi sınırları içersinde yer alan ve bin kişinin aynı anda izleyici olarak katılımına imkân sağlayan, “Antik Taş Ocağı”nda gerçekleştirildi. 10. yıl yeniliklere ve sıçramalara sahne oldu. Önceleri Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde gerçekleşen festival, daha spesifik ve daha müzik odaklı bir yapıyı benimsediği için Bodrum Klasik Müzik Derneği çatısı altında düzenlenmeye başladı.
2006 yılında festivalin bir eğitim kurumu olarak hayata geçen Eklisia Summer Music Academy (ESMA), 2014 yılından itibaren Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) adını aldı. GFA’da düzenlenen ustalık sınıflarında bugüne kadar usta müzisyenlerle, genç yetenekler bir araya geldi. Festival boyunca konserlere gelen müzisyenler, organizasyon kapsamında masterclasslar açarak, genç müzisyenlere ustalık dersleri verdi. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için bu, hem unutulmaz bir tecrübe oldu hem de kursların ardından genç müzisyenler birer konser verdi. Festival kapsamında bugüne kadar 1200 civarında genç müzisyen dünyaca meşhur virtüözlerin masterclasslarına katılarak piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika sahibi oldu. Açıldığı yıldan bu yana ESMA/GFA’ya katılan 10 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görüyor.
2012’de Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet tarihimizin en önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun için bir Piyano Yarışması düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen bu yarışmada, geçtiğimiz dört yarışmada birbirinden yetenekli 100’e yakın genç piyanist, Ahmed Adnan Saygun’un adını yaşatmak için tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmayı kazansalar da kazanmasalar da bu deneyim kariyerleri için önemli bir dönüm noktası oldu.
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, AB’nin EFFE etiketi ile onurlandırdığı az sayıdaki festival arasına girmiş olup, klasik müzik dünyasında 15 yıl içinde önemli bir yere gelerek, dünya müzik otoritelerinin yakından tanıdığı ve müzisyenlerce rağbet gören bir festival olma özelliğiyle ülkemizi, tüm dünyada tanıtma misyonunu sürdürmektedir.
TAŞTA – ANTİK TAŞ OCAĞI (21:00)
SUDA – FESTİVAL ALANI (20:30)
17.08 ROSANNE PHILIPPENS & MICHAIL LIFITS (Keman & Piyano) HOLLANDA | taşta
25.08 JEAN-MARC LUISADA (Piyano) FRANSA | taşta
31.08 DENİZ ŞENSOY, CAN ÇAKMUR, JAMAL ALİYEV, (Keman, Viyolonsel & Piyano) TURKiYE | taşta
6.09 YURI HONING ACOUSTIC QUARTET (Saksofon, Piyano, Bas, Davul) HOLLANDA | suda
8.09 DANIEL ZAMIR (Saksofon, Gitar) ISRAiL yeşil perde – suda
12.09 ABATE BERIHUN & ADDIS KEN PROJECT (Saksofon, Piyano, Bas, Davul) ISRAiL | yeşil perde – suda
15.09 ERKİN ONAY, ÇAĞ ERÇAĞ, GÜLSİN ONAY (Keman, Viyolonsel & Piyano) TURKiYE | taşta
KUMDA – FESTİVAL MERKEZİ / FESTIVAL CENTRE
AÇILIŞ / OPENING 19:30
20.08 Civan Canova – Gümüşlük Resim Sergisi
29.08 Jak Kohen anısına “Müzisyenler” Fotoğraf Sergisi
13.09 Yiğit Uygur – “Kadın“ Fotoğraf Sergisi
YEŞİL PERDE-TAŞTA
ANTİK TAŞ OCAĞI (21:00)
19.08 – VE SONRA DANS ETTİK
20.08 – PARAZİT
21.08 – FLORENCE
22.08 – SON KONSER
23.08 – WHITNEY
24.08 – KUTIMAN-WACHAGA & SAYENDE PRENSES
YEŞİL PERDE-SUDA
FESTİVAL MERKEZİ (21:00)
27.08 – CENNET SİNEMASI
28.08 – KÜÇÜK DENİZ KIZI PONYO
29.08 – TÜRKİYE’DE CAZ
1.09 – BİR ŞARKININ PEŞİNDE
2.09 – BAL ÜLKESİ
3.09 – 2040
4.09 – YEŞİL ŞEHRİN HİKAYELERİ
5.09 – MARADONA
7.09 – BUENA VISTA SOCIAL CLUB
9.09 – ŞİMDİKİ ZAMAN
10.09 – BAĞLAR
11.09 – DUDU TASSA & THE KUWAITIS: Alçakgönüllü olma, o kadar harika değilsin!
14.09 – KADIN
16.09 – KOŞ LOLA KOŞ
17.09 – JIM’LE TANIŞMAK
Not: Biletleri gişelerden ve Biletix’ten temin edebilirsiniz..
Etiketler: gümüşlük festival akademisi, gümüşlük festivali filmler, gümüşlük konserler, gümüşlük masterclass, gümüşlük müzik festivali, gümüşlük müzik festivali konserleri, taşta festival buluşması, uluslararası gümüşlük müzik festivali etkinlikleri