8 Aralık 2024
Son Guncelleme Tarihi: 26 Haziran 2023

Diyarbakır’ın Antik Surları ve Şehrin Tarihini Keşfedin 

Yerli ve yabancı turistlerin her adımda yeni bir güzelliğini keşfettiği Diyarbakır, Türkiye’nin en eski camisine ve dünyanın uzaydan görülebilen ikinci en büyük duvarına sahip. 2015 Yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Diyarbakır’ın Antik Surları, turistik açıdan önemli bir yere sahip.

Bu tarih kokan lokasyonu keşfetmek için iyi bir seyahat planlaması ve ulaşımı kolaylaştıran bir konaklama şart. Aracıları ortadan kaldırarak ev sahibi ile doğrudan temas kurmanızı sağlayan ve güncel kira fiyatları sunan Rentola Türkiye, Diyarbakır’da oldukça popüler. Bunun yanında çeşitli pansiyon ve otellerde iyi bir seyahat deneyimi için sizi bekliyor.

Diyarbakır, doğal güzellikleri ve medeniyetlerin tarihte bıraktıkları izlerle ziyaretçilerini bekliyor. Siz de tarihe, yeni kültürlere meraklıysanız vakit kaybetmeyin; Diyarbakır’ın antik surları ve şehrin tarihini keşfedin. 

Diyarbakır’ın Tarihi Yapıları 

Diyarbakır’ı Çin Seddi’nden sonra uzaydan görülebilecek ikinci yapı dışında özel kılan pek çok sebep var. Sahabeler Türbesi, Nasturyan Kilisesi, Artuklu Sarayı ve dillere destan surlarına ek olarak Diyarbakır’ı özel kılan unsurlar arasında şehrin yemek kültürü, tarihi ve mimarisi de son derece önemli bir yere sahip. 

Diyarbakır, Türkiye’de orta çağ mimarisinin en güzide örneklerine sahip şehirlerden birisidir. Özellikle Süryani Hristiyanlığı Dönemi’ne ait pek çok kilise ve camii ile dikkat çeken Diyarbakır, günümüzde 1,8 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. 

İlin tarihi yapılarını daha iyi anlamak için ilk olarak Diyarbakır’ın zengin tarihinden söz etmemek olmaz. Tıpkı Şanlıurfa’da olduğu gibi, Diyarbakır’da da yerleşik hayatın ilk örneklerine Taş Devrinde rastlanıyor. 

Mitanni Krallığı başta olmak üzere Urartu, Asur, Ermeni, Pers, Med, Roma, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinin kontrolünde bugüne kadar gelen kentten pek çok tarihi kaynakta “Amed”, “Amid” veya “Amida” gibi isimlerle söz edilmektedir. 

Zengin bir tarihe sahip olan Diyarbakır, sahip olduğu bu özellik nedeniyle aynı zamanda zengin bir yaşam kültürüne ve çok sayıda tarihi yapıya sahip. Ziyaretçiler için Diyarbakır’ın farklı noktalarında pek çok farklı turistik konaklama tesisi bulunuyor. Ev kiralama ise şehri özellikle uzun süre ziyaret edenlerin konaklama sorunu için buldukları pratik çözümlerden birisi. 

Diyarbakır’ın Antik Surları 

Diyarbakır’ın Antik Surları, şehirde dikkat çeken en önemli tarihi yapıların başında geliyor. Magmatik bir kayaç cinsi olan bazalt kullanılarak örülmüş olan surlar, sahip olduğu kabartma ve kitabeleri ile dikkat çeken surlar, tam olarak on altı adet kale ile birbirine bağlıdır. 

5,5 Km’lik bir uzunluğa sahip olan surlar, 5 metrelik genişliği ve 12 metrelik yüksekliği ile Çin Seddi’nden sonra dünyadaki en büyük duvarlardan birisi olma özelliğine sahiptir. 

Ulu Camii 

Ulu Camii, geçmişi 9000 yıl öncesine dayanan Diyarbakır’ın dikkat çeken bir diğer tarihi yapısı olarak karşımıza çıkıyor. Camii, ilk olarak bir kilise olarak inşa edilmiş. Yerleşkenin geçmişi pagan dönemine kadar uzanıyor. 

Müslüman fetihlerinden sonra kilise camiye dönüştürülmüş. Diyarbakır Ulu Camii, Anadolu’nun ilk camii örneklerinden birisi olması nedeniyle de dikkat çekmektedir. 

Malabadi Köprüsü 

Diyarbakır’ın simgelerinden birisi olan Malabadi Köprüsü, pek çok din ve medeniyete ev sahipliği yapmış şehir için önemli yapılardan birisi. Köprü aynı zamanda 12. yüzyıl Selçuklu Mimarisinin en değerli örneklerinden birisi olarak görülüyor. 

Behrem Paşa Camii 

Diyarbakır’da, pek çok medeniyet ve devletin izlerini bulmak mümkün. Yapımı 1572 Yılında tamamlanmış olan Behrem Paşa Camii, bunlardan bir tanesi. Osmanlı Dönemi’ne ait bir eser olmasının yanında aynı zamanda Mimar Sinan’ın İstanbul dışındaki en önemli mimari eseri olduğu için camii Türkiye Kültür Mirasları arasında da önemli bir yere sahip. 

Ziya Gökalp Müzesi ve Mesudiye Medresesi

Diyarbakır, Türkiye’nin ciddi ve en önemli miras kodlarına sahip. Diyarbakır’ı keşfetmek için çok fazla zamana ihtiyacınız olabilir. Daire kiralama seçenekleri sunan uygulama ve siteler sayesinde, Diyarbakır’ı özel kılan tüm tarihi güzellikleri keşfedebilirsiniz. 

Türkçülüğün kurucusu olarak bilinen Ziya Gökalp Müzesi, Diyarbakır’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktaların başında geliyor. Anadolu sınırlarında kurulmuş ilk medrese olarak dikkat çeken Mesudiye Medresesi ise mutlaka görmeniz gereken diğer tarihi yapılardan bir diğeri. 

Diyarbakır, Dicle Nehri kıyısında bulunan bir şehir. Konumu, şehrin kültürel açıdan son derece zengin olmasını sağlamıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve Dicle Kenarında bulunan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en dikkat çeken diğer tarihi noktaları arasında geliyor. 

Diyarbakır’da Konaklama ve Alışveriş 

Diyarbakır’ın merkezinde turistlere hizmet edebilecek farklı konaklama tesisi bulunuyor. Oteller ve pansiyonlar, size ilk bakışta ideal gibi görünebilir. Buna karşın, bu kadim şehri ve çevresini keşfetmek için çok fazla zamana ihtiyacınız olacak. Bu nedenle ideal konaklama şeklinin daire kiralama olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

Alışveriş konusunda da Diyarbakır ön plana çıkıyor. Yöresel peynir, tütün ve diğer ürünlerini alabileceğiniz pek çok çarşı ve pazar alanı mevcut. Sipahi Çarşısı, yolu Diyarbakır’a düşenler için en ünlü alışveriş noktalarından bir tanesi. 

Şehirdeki Ermeni nüfusunun tarih içinde yoğun olması, özellikle kuyumcu dükkanlarının ve hediyelik eşya dükkanlarının ildeki sayısını ciddi oranda arttırmış. Siz de Diyarbakır’ın ziyaretçilerinden biriyseniz Hasan Paşa Hanını ziyaret etmeyi sakın ama sakın ihmal etmeyin. 

Diyarbakır Mutfağı 

Diyarbakır, yöresel örgü peyniri ile adından söz ettiriyor. Elbette diğer Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde olduğu gibi, kebap Diyarbakır mutfağının da önemli bir parçası. Yakın zamanda şehir kendine has örgü peyniri ile olduğu kadar ciğer kebabı, pilav üstü tandır ve çeşitli şerbetli tatlı seçenekleri ile adından söz ettirdi. 

Diyarbakır Mutfağının zengin olmaması için neredeyse hiçbir sebep yok. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan il, aynı zamanda yerli ve yabancı turistler arasında da popüler olduğu için pek çok restorana ev sahipliği yapıyor. 

Güne iyi bir başlangıç için Kadri Usta’nın Serpme Köy Kahvaltısını tercih edebilir, ciğer kebabı için Dağkapı Ciğercisi’ne uğrayabilir, tatlı bir final için Kadayıfçı Saim Usta’yı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlarınızda lütfen kişisel bilgilerinizi (telefon numarası, adres vb.) paylaşmayın. Güvenliğiniz için bu tür bilgileri ifşa etmemeniz önemlidir. Yanlışlıkla paylaştığınız bilgileri kaldırmamız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir