27 Temmuz 2024
Son Guncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2022

Eski Türklerde Diske Benzeyen Gümüş Para Verilen Ad

Eski Türklerde diske benzeyen gümüş paraya verilen ad nedir, gümüş parayı kullanan ilk türk devletleri, Türgişler ve Türgiş Sikkeleri, Uygurlar ve Uygur Sikkeleri ile ilgili işte detaylar!

Diske benzeyen gümüş para sıkça aranılanlar arasına girdi. Eski Türkler tarafından kullanılan disk görümündeki gümüş paraları sizler için araştırdık.

Eski zamanlarda insanlar ihtiyaçlarını takas yöntemi ile gideriyordu. Hammadde ve diğer ihtiyaçları karşılamak amacıyla o dönemler uzak diyarlara seyahat etme zorunluluğu vardı. Bu sayede yeni ticaret yolları keşfedilmişti. Temel ihtiyaçları giderme konusunda önemli bir rol oynayan takas sayesinde insanlar ticareti keşfetmiş ve kar elde etme mantığına doğru evrimleşmeye başlamıştı.

Ticaretin ağır ağır benimsenmesiyle birlikte insanlar, buğday, arpa ve hayvan takasından ziyade daha değerli eşyalar olan gümüş ve altına yönelmişti. Günümüzde para olarak kullandığımız materyaller millattan birinci bin yılın başlarında ticari faaliyetlerin sikkeyi kullanmaya başlamışlardı.

Eski Türkler döneminde kullanılan diske benzeyen gümüş para ise günümüzde insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Çeşitli sınav ve sorularda yer verilen ilk Türk devlerinde diske benzeyen Gümüş Paraya verilen ad hangisidir sorusunun cevabı “Sikke” olacaktır. Bu paraları kullanan ilk Türk devletleri şunlardır;

Diske Benzeyen Gümüş Paralar

Türgişler ve Türgiş Sikkeleri

Türgişler, Göktürklerin zayıflamasıyla birlikte kendi bağımsızlıklarını ilan etmiş ve Türgiş Sikkelerini kullanmaya başlamışlardır. Çin sikkeleri üzerine sonradan kazınan işaretlerden değil, doğrudan doğruya Türk darbı sikkeleri olduğu için önemli bir yere sahiptir.

Uygurlar ve Uygur Sikkeleri

Zengin bir ticaret hacmine sahip Uygurlar, 5 farklı para birimi kullanırdı. Uygurlar Çin, Hint ve İran tesiri altında bulunduğundan Çin sikkeleri üzerine yapılan işaretler sonrasında kendi para birimi olarak kullanırdı. Yapılan araştırmalarda kendilerine ait para birimi bulunamamıştır.

*Resimler ve bilgiler bilimdili.com dan alınmıştır. Özet olarak yazılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir